İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden başlattığı saldırılar 94 gündür devam ediyor. Kasım ayında varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına benzer bir anlaşma için arabuluculuk çabalarının sürdüğü haberleri zaman zaman basına yansısa da Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta öldürülmesi sadece ateşkes umutlarını azaltmakla kalmıyor, çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayılması olasılığını da beraberinde getiriyor.
Tüm bunlar olurken İsrail’in saldırılarında 23 bine yakın kişinin öldürüldüğü Gazze’deki sivil halk her gün, her dakika yeni bir saldırı tehdidi altında yaşıyor, en temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bu kişilerden biri de Awni Bursh. 1996 yılında Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan Bursh, İsrail saldırılarının en şiddetli olduğu bölgelerden Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’de yaşıyor.
Bursh ve beraberindeki pek çok kişi, 22 Aralık’ta oturdukları evlerin İsrail’e ait F-16 savaş uçakları ile bombalanmasının ve bu saldırıda 22 kişinin hayatını kaybedip 50’yi aşkın kişinin yaralanmasının ardından Gazze’deki İslam Üniversitesi’ne sığınmış. “Hayat çok zor” diyen Bursh, yaşadıklarını “Her taraftan, denizden, havadan ve karadan bombalıyorlar. En zoru ise keskin nişancı ve pilotsuz uçaklar” sözleriyle anlatıyor.
‘ELEKTRİK, TEMİZ SU, GIDA MADDELERİ VE YAKIT HİÇ YOK’
İsrail, 7 Ekim’de, Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın ‘Aksa Tufanı’ saldırısının ardından Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığında kuzeydeki 1 milyonu aşkın sivilden bölgeden ayrılmasını istemiş, bu bölgeye daha sonra güneye doğru genişleyecek bir kara harekatı başlatmıştı. Özellikle Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasının ardından Gazze’ye yardımı girişleri başlasa da kuzeye ulaşabilen yardımlar halen sınırlı. Bölgedeki durumu “Elektrik, temiz su, un, gıda maddeleri ve yakıt hiç yok” sözleriyle anlatan Bursh, “İsrail tarafından başlatılan ablukayla birlikte bölgede elektrik ve su kesintisi devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Bizi soracak olursanız, durumumuz saat, dakika, hatta saniye başı değişebiliyor.”
‘MARKETLER YA BOŞ YA DA BOMBALANMIŞ ZATEN’
Gazze’deki hükümetin paylaştığı bilgilere göre, İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’ni 65 bin ton patlayıcıyla vurdu. Bu saldırılarda neredeyse yarısı çocuk olmak üzere 23 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Bölgede iletişim hatları ve internetin de olmadığını aktaran Awni Bursh, Gazze’deki durumu şu sözlerle anlatıyor:
“Sabahın ilk ışıklarında kalkıp bölgeyi inceliyoruz; bu gece bombardıman neredeydi, nereyi bombaladılar, kimleri şehit ettiler? Daha sonra hayata tutunmak ve çocuklarımızın karnını duyurmak için odun ve yakacak bir şeyler bulma ve toplama serüveni başlıyor. Tatlı su değil, içilir su bulmak ayrı bir serüven… Elde etmek için saatler harcıyor ve uzun kuyruklar bekliyoruz. Marketler ya boş ya da bombalanmış zaten… Dolayısıyla yeme, içme ve günlük ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir şeyler bulma mücadelesi, güvenli olmayan ve her an şehitler kervanına katılacak bir ortamda geçiyor. Neyse ki bu yorgunluğun, bu bombardımana rağmen birkaç saat de olsa uyumamıza ciddi yardımı oluyor.
Savaş uçaklarının bombalama sesi, göklerimizden hiç ayrılmayan sinir bozucu insansız hava araçları ve her yerde duyulan topçu bombardımanı altında amansız saldırganlık içinde geçen hayatımızdan bir günümüzün özeti bu.”
‘SAATİ, GÜNLERİ, TARİHİ BİLMİYORUZ’
İsrail’in 3 ayı aşkın süredir sürdürdüğü saldırıları “Günahkar ve amansız bir savaş bu” sözleriyle anlatan Awni Bursh, saldırıların ilk üç günü dışında camilerde namaz kılamadıklarını, İsrail’in F-16’larla camileri bombaladığını ve Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki camilerin büyük bir kısmını yerle bir ettiğini söylüyor.
“Artık camilerde namaz kılamıyoruz ve radyo dışında ezan sesi duymuyoruz” diyen Bursh, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Saati, günleri, tarihi bilmiyoruz. Söylemesi kolay ama bu realitede yaşamak çok zor ama biz kararlıyız. İster sürekli korku içinde zaman geçirelim, ister sessizce bu hayattan koparılalım, biz hâlâ iyiyiz. Çok zor zamanlar yaşıyor ve geçiriyor olsak bile…”
‘YEVMİYELİ ÇALIŞANLARIN İŞİ YOK, İŞSİZLERİN GELİRİ YOK’
İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde, özellikle de bölgenin kuzeyinde insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir işte çalışma ve para kazanma olanakları da neredeyse tamamen ortadan kalkmış durumda. “Çalışanlara maaş ödenmiyor” diyen Awni Bursh, bu durumu “Yevmiyeli çalışanların işi yok, işsizlerin geliri yok. Bankalar kapatıldı ve Gazze’nin kuzeyine para transferi yasaklandı. Ama herkes diyor ki, ‘Biz kararlıyız, Allah’a şükür, daha kötü durumda olanlar var’” sözleriyle anlatıyor.
‘DOKTOR KARDEŞİMDEN 25 GÜNÜ AŞKIN SÜREDİR HABER ALAMIYORUZ’
Bursh’un paylaştığı bilgilere göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sağlık altyapısına yönelik saldırılarında bugüne kadar 326 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 121 ambulans kullanılamaz hale geldi. 150 sağlık kuruluşunu hedef aldığı belirtilen İsrail güçleri, Gazze Şeridi’ndeki 30 hastane ve 53 sağlık merkezini hizmet dışı bıraktı.
İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin müdürleri dahil 99 sağlık personelini zorlayıcı koşullar altında tuttuğunu aktaran Bursh, ortopedi uzmanı olan kardeşi Dr. Adnan Bursh’un da İsrail güçleri tarafından çalıştığı hastaneden alıkonulduğunu ve 25 günü aşkın süredir hapishanede tutulduğunu anlatıyor. “Bizde iletişim yok, telefon yok” diyen Bursh, Birleşmiş Milletler’in (BM) de Gazze’nin kuzeyinde faaliyet göstermediğini belirterek kardeşinin hangi hapishanede tutulduğunu ve yerini bilmediklerini söylüyor.